اسید هیدروکلریک (HCl)، کاربردها و خطرات

اسید هیدروکلریک (HCl)، کاربردها و خطرات

 زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه

سوالات اصلی که در این مقاله به آن‌ها پاسخ داده می‌شود:

  • اسید هیدروکلریک یا HCL چیست؟
  • روش‌های تولید اسید هیدروکلریک (HCl) چیست؟
  • کاربردهای اسید هیدروکلریک (HCl) چیست؟
  • دلایل استفاده از HCL در حفاری چیست؟
  • خطرات استفاده از HCL چیست؟
  • مزیتهای کنترل کشش سطحی توسط اسید کلریدریک چیست؟
  • دلایل استفاده  نکردن از اسیدهای معدنی چیست؟

HCL به عنوان یک اسید قوی شناخته می شود که قادر به حل کردن انواع مختلف فلزات و تولید کلرید فلزات و گاز هیدروژن است. این ترکیب همچنین به طور گسترده ای در صنعت استفاده می شود. اسید هیدروکلریک به طور طبیعی برای کمک به هضم غذا در معده توسط سلول های بدن انسان تولید می شود. اسید هیدروکلریک برای مصارف مختلف صنعتی و تجاری نیز تولید می شود. 

روش‌های تولید اسید هیدروکلریک (HCl)

توليد اسيدكلريدريك از سه روش كلي ميسر است :                
1- واكنش اسيد سولفوريك با نمك طعام
2- الكتروليز نمك طعام            
3- واكنش‌هاي كلرينه كردن تركيبات پتروشيمي

 کاربردهای اسید هیدروکلریک (HCl)

     بعضی از مزایای استفاده از اسید هیدروکلریک برای زندگی روزمره عبارتند از:

1. اسید هیدروکلریک یا HCl به عنوان یک ماده شیمیایی جهت احیاء رزین کاتیونی استفاده می شود که در ستون مبدل کاتیونی اشباع شده است که در تاسیسات تولید آب معدنی تشکیل شده است.

2. HCl در فرایند تولید وینیل کلرید استفاده می شود که مواد اولیه برای تولید PVC یا پلی وینیل کلرید پلاستیک است.

3. اسید هیدروکلریک برای فرایند تصفیه نمکهای آشپزخانه نیز استفاده می شود.

4. برای تنظیم اسیدی یا pH، نقش اسید هیدروکلریک نیز بسیار مهم است، از جمله تنظیم pH در فاضلاب.

5. به عنوان ماده ای از پاک کننده های پرسلن، اسید هیدروکلریک در محصولات خانگی مانند پاک کننده های پرسلن یافت می شود. با بوی بسیار متمایز، شما به راحتی می توانید حضور اسید هیدروکلریک در محصول را تشخیص دهید.

6. HCl برای پردازش پوست پوست استفاده می شود.

7. همچنین در فرآیند تولید ترکیبات معدنی مانند کلرید آلومینیوم استفاده می شود.

9. اسید نیز در تولید منیزیم و تیتانیوم استفاده می شود.

10. برای پاک کردن لکه ها در حمام و آشپزخانه،

 برای پاک کردن لکه ها در حمام و آشپزخانه، همچنین می توانید از اسید هیدروکلریک استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید می بایست قبل از مصرف آن را رقیق نمود ، اسید هیدروکلریک بسیار خورنده است. از تجهیزات حفاظتی شخصی استفاده کنید.

11. برای حذف زنگ یا اکسید آهن از آهن یا فولاد، 

اسید هیدروکلریک در صنایع فلزی برای حذف زنگ زدگی یا اکسید آهن از آهن یا فولاد استفاده می شود.

12. مواد اولیه برای ساخت آهن (III) کلرید (FeCl3) و پلی آلومیم کلرید (PAC)، HCl مواد اولیه برای ساخت آهن (III) کلرید (FeCl3) و پلی آلومیم کلرید (PAC)، که مواد شیمیایی استفاده می شود به عنوان خام مواد کلاژن و فلوکولانت. Coagulants و flocculants در درمان آب استفاده می شود.

13. تنظیم PH (اسیدیته) فاضلاب صنعتی، اسید هیدروکلریک برای تنظیم pH (اسیدیته) فاضلاب صنعتی قبل از تخلیه به آب دریافتی استفاده می شود.

14. تولید نفت را تحریک می کند، تولید نفت را می توان با تزریق اسید هیدروکلریک به سنگ هایی که چاه های نفت را شکل می دهند تحریک می کنند و برخی از سنگ ها را حل می کنند و یک ساختار بزرگ متخلخل ایجاد می کنند. اسیدی شدن چربی های نفتی یک روند معمول در صنعت تولید نفت در دریای شمال می باشد.

15.  اسید کلریدریک در بسیاری از واکنش های شیمیایی تولید مواد غذایی، مکمل های غذایی کاربرد دارد. محصولاتی شامل آسپارتام، فروکتوز، اسید سیتریک، لیزین، پروتئین گیاهی هیدرولیز شده به عنوان یک تقویتکننده طعم و تولید ژلاتین است. 

 هشدار در استفاده از اسید هیدروکلریک

اسید هیدروکلریک خورنده است، به این معنی که در هنگام لمس بافت بیولوژیکی بسیارآسیب زننده می باشد.

 علاوه بر این، HCl در صورت استنشاق یا بلع می تواند موجب آسیب جدی بافتهای داخلی بدن شود. به همین دلیل توصیه می شود که کسیانی که با HCl کار می کنند از دستکش ، عینک و ماسک هنگام کار با این اسید ها استفاده نمایند.

دلایل استفاده از HCL در حفاری

در عملیات حفاری چاههای نفت و گاز از گل حفاری استفاده می‌شود، اما در حین استفاده از گل حفاری، ارتباط سازند و ستون چاه در هنگام حفاری قطع می‌شود به این صورت که ذرات جامد در گل حفاری در خلل و فرج سازند رخنه کرده و باعث قطع یا کاهش ارتباط سازند با ستون چاه می گردند . 

پس از اتمام کار دکل حفاری و حفر چاه، برای این‌که ارتباط سازند و ستون چاه ایجاد شود و نفت یا گاز جریان یابد، می بایست ذرات گل حفاری را از روی دیواره سازند از بین برد که برای این کار از روش اسید کاری استفاده گردد. 

گرچه تعداد زیادی از ترکیبات اسیدی در صنعت نفت موجود است ولی تعداد معدودی از این اسیدها در انگیزش چاههای نفتی استفاده می‌شوند که شامل اسیدهای معدنی (اسیدهای قوی)، اسید کلریدریک (HCl ) و اسید فلوریدریک (HCl:HF) هستند. از دیگر اسیدهای معدنی می‌توان به اسید سولفامیک، اسید سولفوریک و اسید نیتریک اشاره کرد.

اسید کلریدریک نیز به عنوان یک اسید معدنی در انگیزش چاههای نفتی استفاده می‌شود.

دلایل استفاده از اسید کلریدریک

ارزان قیمت و قابل دسترس بودن، جلوگیری از خوردگی لوله‌ها با اضافه کردن افزایه‌های ضدخوردگی به اسید کلریدریک و کنترل کشش سطحی.

مزیتهای کنترل کشش سطحی توسط اسید کلریدریک

از مزیتهای استفاده از اسید کلرید ریک در حفاری می توان به نفوذ بیشتر اسید به درون سازند، بهبود خصوصیات ترشوندگی، کارآیی اسید کلریدریک به عنوان یک شوینده، کاهش افت فشار ناشی از اصطکاک، به وجود آمدن حالت امولسیونی در اسید کلریدریک در دبی‌های واکنش پایین‌تر، نشان دادن خصوصیات غیر امولسیونی در جهت تمیزسازی سریع چاه، از بین بردن آب به وجود آمده ناشی از واکنش و کاربرد افزایه‌هایی برای از بین بردن رسوبات نامحلول اشاره نمود.

به طور طبیعی اسید کلریدریک در غلظتهایی در محدوده‌ی بین سه تا 28 درصد مورد استفاده قرار می‌گیرد. اسیدهای با غلظت پایین برای از بین بردن مجرابندهای نمکی (Salt Plugs) و امولسیونها و اسیدهای با غلظت بالا برای رسیدن به زمانهای واکنش بیشتر و ایجاد کانالهای جریان بزرگتر استفاده می‌شوند.

از دیگر اسیدهای معدنی می‌توان به اسید نیتریک و اسید سولفوریک اشاره کرد که امروز در در صنعت نفت چندان مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

دلایل استفاده  نکردن از اسیدهای معدنی

اسید سولفوریک سبب تشکیل رسوبات نامحلول و اسید نیتریک سبب تشکیل گازهای سمی در طی واکنش با کانی‌های خاص می‌شود.

همچنین بخوانید...

1398/05/02 مقالات شیمی خواص اسید کلریدریک کاربرد اسید کلریدریک جوهر نمک اسیدکلریدریک چیست HCl اسید هیدروکلریک مواد شیمیایی محصولات افزونه های گل حفاری صنعت حفاری

دیدگاه خود را بنویسید

  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...
گروه صنعتی کِــنور
 شرکت کنور آسیــا همواره و با افتخار آمادگی ارائه خدمات مشاوره و مشارکت در عرصه تهیه، تامین، خرید و فروش کلرید پتاسیم (KCL) به همکاران و فعالان این عرصه را دارد.  
عقد قرارداد مستقیم با تولیدکنندگان «کلرید پتاسیم» در کشورهای cis، تجربه و تخصص حمل این کالا در کوتاهترین زمان ممکن و قیمت تمام شده رقابتی KCL در ایران و همچنین داشتن مجوز واردات این کالای استراتژیک از دلایل اصلی تمایز خدمات شرکت کنـور آسیــا در عرصه تهیه و تامین می باشد. رضایت و خرسندی مشتریان این شرکت تایید کننده این مطلب و هدف نهایی این مجموعه است.                                                           
عضویت خبرنامه
عضو خبرنامه ماهانه وب‌سایت شوید و تازه‌ترین نوشته‌ها را در پست الکترونیک خود دریافت کنید.
آدرس پست الکترونیک خود را بنویسید.
کمی صبر کنید...